Voedingsschema graag!

‘Zou je voor mij een voedingsschema kunnen maken?’

‘Zou je voor mij een voedingsschema kunnen maken?’  werd er aan mij gevraagd. Ik vroeg aan deze persoon waarom er behoefte is aan een voedingsschema. ‘Ik wil  graag nog anderhalve kilo kwijt’.

Wederom stelde ik de vraag, waarom er dan behoefte is aan een voedingsschema.  ‘Nou, dan weet ik wat ik wel en niet moet eten om die laatste kilo’s kwijt te raken’.

Ik heb aangegeven dat ik niet werk met voedingsschema’s. Althans niet op die manier. Niet een week- of dagschema met een kant en klaar menu voor elke maaltijd met bijbehorende calorieën restrictie.

 

Daar zijn de boeken van Sonja Bakker en consorten voor.

De wens om snel resultaat te boeken, zonder al te veel inspanning te hoeven leveren, is vaak de (onbewuste) gedachte. En dat is eigenlijk ook begrijpelijk. Tegelijkertijd kun je je afvragen hoe duurzaam dit resultaat zal zijn. Met andere woorden, wanneer het resultaat bereikt is, is de kans groot dat je weer in oude eetpatroon vervalt met als gevolg: kilo’s er weer aan.

Bij het volgen van een kant en klaar voedingsschema leer je niet om zelf na te denken wat goed voor je is en wat jij daadwerkelijk nodig hebt.

Wanneer je met mij, als vitaliteitscoach, in gesprek gaat over bijvoorbeeld afvallen, gaan we het niet alleen maar hebben over voeding. In het begin zal het vooral gaan over wat de achterliggende gedachte is van de wens om af te vallen. Wat is er al eerder gedaan, wat heeft gewerkt en wat werkte niet. Hoe leef je, wat zijn de externe omgevingsfactoren.

Kortom, ik ga echt in gesprek met jou. Dit heeft  het  voordeel dat je goed inzichtelijk krijgt wat de motieven zijn van jouw wensen en doelen. Samen stemmen we af hoe reëel die doelen zijn en wat je er voor over hebt.

Ik heb eens meegemaakt dat een cliënt tijdens ons eerste gesprek aangaf, dat ze zelf eigenlijk helemaal geen problemen had met haar gewicht, maar ze ervoer een soort sociale druk dat ze moest afvallen. Waar we achter kwamen is, dat ze daardoor ook niet gemotiveerd was om de kilo’s kwijt te raken. Op dat moment heb ik haar aangegeven dat ze bij mij terug mocht komen wanneer zij zelf vond dat ze wat mocht afvallen. Opgelucht en bevrijd van die sociale druk ging ze de deur uit. Ik heb haar nog niet terug gezien 😉

Dus kant en klare voedingsschema’s maken doe ik niet. Wel help ik je in te zien wat er nodig is om je doelen te halen. Uiteraard hebben we het ook over voeding. Maar dan over voeding in relatie tot jouw persoonlijke leefstijl. Hoe fijn is het dat er dan echt naar je geluisterd wordt en dat je duurzame veranderingen kan gaan bewerkstelligen!

 Neem contact op voor meer informatie: machteld@allemaalvitaal.com

Bewegen voor iedereen

Sinds een jaar of twee ben ik wat serieuzer gaan hardlopen. Mede dankzij zeer geoefende buddy’s die mij tijdens het hardlopen begeleiden. Dat is nodig want ik zie en hoor slecht. Zij hebben mij gemotiveerd om een halve marathon te gaan lopen. Weekje of wat geleden heb ik mijn 5e halve marathon gelopen. En ik kan er echt van genieten!

Om te kunnen hardlopen heb je niet alleen conditie nodig, maar ook een sterk lichaam en gecontroleerde ademhaling. Yoga en krachtoefeningen helpen mij daarbij.

Nu wil het ook wel eens gebeuren dat de buddy’s niet kunnen lopen met mij op het moment dat ik zou kunnen. Onlangs heb ik mijn zondagochtend bootcamp structureel laten schieten in verband met de sportende kinderen op die dag.

Helaas is het zo, wanneer je een of twee weken niet traint, gelijk je spierkracht en conditie minder wordt.

Dus toen ik vanochtend opstond en realiseerde dat mijn hardlooprondje vandaag niet door ging, heb ik mijn sportoutfit aangetrokken en mijn Tabata parcours uitgezet in mijn tuintje (en soms ook wel binnen).

Tijdens mijn opleiding tot Vitaliteitscoach is er veel aandacht besteed aan Functioneel Bewegen. Dat houdt, kort gezegd, in, dat de mens zijn lichaam, spieren op de juiste manier leren gebruiken om deze sterker te maken, maar niet te blesseren. Deze manier van bewegen is op elk niveau toe te passen. Belangrijk is wanneer iedereen zijn romp en heup sterk zou maken, dit veel profijt oplevert in het dagelijkse leven bij de dagelijkse bewegingen. Voor sporters geldt dat nog meer. Bij elke sport zetten we ons lichaam in op verschillende manieren om resultaat te bereiken. Dus voor elke sport andere krachttrainingen. Dat verschil zie je al tussen hardlopers en sprinters.  Marathonlopers hebben een hele andere lichaamsbouw (dunne benen en lijf) dan sprinters  (spiermassa).  Dat betekent dus ook anders trainen (uithoudingsvermogen versus kracht).

Vanochtend heb ik mijn thuistraining gericht op voorwaartse beweging. Dit is van belang voor hardlopers.

Het parcours in Tabata vorm bestond uit:

touwtje springen (conditie en ‘hurk’ beweging),

kettlebell swing (heup strekken),

push ups (duwen van het lichaam),

buikspieroefeningen (sterke romp),

lunges (stapwaartse beweging, kracht bovenbenen),

jumping jacks (uithoudingsvermogen).

Dit parcours twee keer en dan zit er weer een functionele training op. En de volgende keer weer andere oefeningen. Het geeft mij een heerlijk voldaan gevoel en energie voor de rest van de dag!

 

Wil jij ook leren je lichaam op de juiste manier in te zetten om sterker te worden en/of je conditie op te bouwen?

Neem dan vrijblijvend contact op met machteld@allemaavitaal.com.