Bewegen voor iedereen

Sinds een jaar of twee ben ik wat serieuzer gaan hardlopen. Mede dankzij zeer geoefende buddy’s die mij tijdens het hardlopen begeleiden. Dat is nodig want ik zie en hoor slecht. Zij hebben mij gemotiveerd om een halve marathon te gaan lopen. Weekje of wat geleden heb ik mijn 5e halve marathon gelopen. En ik kan er echt van genieten!

Om te kunnen hardlopen heb je niet alleen conditie nodig, maar ook een sterk lichaam en gecontroleerde ademhaling. Yoga en krachtoefeningen helpen mij daarbij.

Nu wil het ook wel eens gebeuren dat de buddy’s niet kunnen lopen met mij op het moment dat ik zou kunnen. Onlangs heb ik mijn zondagochtend bootcamp structureel laten schieten in verband met de sportende kinderen op die dag.

Helaas is het zo, wanneer je een of twee weken niet traint, gelijk je spierkracht en conditie minder wordt.

Dus toen ik vanochtend opstond en realiseerde dat mijn hardlooprondje vandaag niet door ging, heb ik mijn sportoutfit aangetrokken en mijn Tabata parcours uitgezet in mijn tuintje (en soms ook wel binnen).

Tijdens mijn opleiding tot Vitaliteitscoach is er veel aandacht besteed aan Functioneel Bewegen. Dat houdt, kort gezegd, in, dat de mens zijn lichaam, spieren op de juiste manier leren gebruiken om deze sterker te maken, maar niet te blesseren. Deze manier van bewegen is op elk niveau toe te passen. Belangrijk is wanneer iedereen zijn romp en heup sterk zou maken, dit veel profijt oplevert in het dagelijkse leven bij de dagelijkse bewegingen. Voor sporters geldt dat nog meer. Bij elke sport zetten we ons lichaam in op verschillende manieren om resultaat te bereiken. Dus voor elke sport andere krachttrainingen. Dat verschil zie je al tussen hardlopers en sprinters.  Marathonlopers hebben een hele andere lichaamsbouw (dunne benen en lijf) dan sprinters  (spiermassa).  Dat betekent dus ook anders trainen (uithoudingsvermogen versus kracht).

Vanochtend heb ik mijn thuistraining gericht op voorwaartse beweging. Dit is van belang voor hardlopers.

Het parcours in Tabata vorm bestond uit:

touwtje springen (conditie en ‘hurk’ beweging),

kettlebell swing (heup strekken),

push ups (duwen van het lichaam),

buikspieroefeningen (sterke romp),

lunges (stapwaartse beweging, kracht bovenbenen),

jumping jacks (uithoudingsvermogen).

Dit parcours twee keer en dan zit er weer een functionele training op. En de volgende keer weer andere oefeningen. Het geeft mij een heerlijk voldaan gevoel en energie voor de rest van de dag!

 

Wil jij ook leren je lichaam op de juiste manier in te zetten om sterker te worden en/of je conditie op te bouwen?

Neem dan vrijblijvend contact op met machteld@allemaavitaal.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *