Voedingsschema graag!

‘Zou je voor mij een voedingsschema kunnen maken?’

‘Zou je voor mij een voedingsschema kunnen maken?’  werd er aan mij gevraagd. Ik vroeg aan deze persoon waarom er behoefte is aan een voedingsschema. ‘Ik wil  graag nog anderhalve kilo kwijt’.

Wederom stelde ik de vraag, waarom er dan behoefte is aan een voedingsschema.  ‘Nou, dan weet ik wat ik wel en niet moet eten om die laatste kilo’s kwijt te raken’.

Ik heb aangegeven dat ik niet werk met voedingsschema’s. Althans niet op die manier. Niet een week- of dagschema met een kant en klaar menu voor elke maaltijd met bijbehorende calorieën restrictie.

 

Daar zijn de boeken van Sonja Bakker en consorten voor.

De wens om snel resultaat te boeken, zonder al te veel inspanning te hoeven leveren, is vaak de (onbewuste) gedachte. En dat is eigenlijk ook begrijpelijk. Tegelijkertijd kun je je afvragen hoe duurzaam dit resultaat zal zijn. Met andere woorden, wanneer het resultaat bereikt is, is de kans groot dat je weer in oude eetpatroon vervalt met als gevolg: kilo’s er weer aan.

Bij het volgen van een kant en klaar voedingsschema leer je niet om zelf na te denken wat goed voor je is en wat jij daadwerkelijk nodig hebt.

Wanneer je met mij, als vitaliteitscoach, in gesprek gaat over bijvoorbeeld afvallen, gaan we het niet alleen maar hebben over voeding. In het begin zal het vooral gaan over wat de achterliggende gedachte is van de wens om af te vallen. Wat is er al eerder gedaan, wat heeft gewerkt en wat werkte niet. Hoe leef je, wat zijn de externe omgevingsfactoren.

Kortom, ik ga echt in gesprek met jou. Dit heeft  het  voordeel dat je goed inzichtelijk krijgt wat de motieven zijn van jouw wensen en doelen. Samen stemmen we af hoe reëel die doelen zijn en wat je er voor over hebt.

Ik heb eens meegemaakt dat een cliënt tijdens ons eerste gesprek aangaf, dat ze zelf eigenlijk helemaal geen problemen had met haar gewicht, maar ze ervoer een soort sociale druk dat ze moest afvallen. Waar we achter kwamen is, dat ze daardoor ook niet gemotiveerd was om de kilo’s kwijt te raken. Op dat moment heb ik haar aangegeven dat ze bij mij terug mocht komen wanneer zij zelf vond dat ze wat mocht afvallen. Opgelucht en bevrijd van die sociale druk ging ze de deur uit. Ik heb haar nog niet terug gezien 😉

Dus kant en klare voedingsschema’s maken doe ik niet. Wel help ik je in te zien wat er nodig is om je doelen te halen. Uiteraard hebben we het ook over voeding. Maar dan over voeding in relatie tot jouw persoonlijke leefstijl. Hoe fijn is het dat er dan echt naar je geluisterd wordt en dat je duurzame veranderingen kan gaan bewerkstelligen!

 Neem contact op voor meer informatie: machteld@allemaalvitaal.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *